Geen excuus meer

Je kent het wel. Je hebt met jezelf afgesproken om nu eindelijk eens fanatiek te gaan trainen en je aan je trainingsafspraken te houden. Maar in plaats van die ene training tijdens de lunch pauze komen er allemaal andere dingen tussendoor. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet heb je je training gemist. Na werk dan maar is het volgende voornemen. Als je dan eenmaal klaar bent met werken rond een uur of zeven, heb je honger en ben je uitgeput. Je wilt niets liever dan lekker naar huis om te eten en op de bank te hangen om er vervolgens de hele avond niet meer vanaf te komen. En daar ging weer een dag vol goede hoop, maar zonder de geplande training.

Één van de redenen om een gym buddy te zoeken en hiermee te trainen is om een stok achter de deur te hebben. Nadat jullie een vaste locatie hebben gekozen om te trainen (de gym, het park) maken jullie met elkaar trainingsafspraken. Als er dan andere dingen tussendoor komen heb je een goed excuus om toch naar die training te gaan, want je gym buddy wacht op je en het is ‘not done’ om hem/haar in de steek te laten. Zodra je eenmaal vaste momenten hebt gevonden om te trainen en dit een aantal weken achter elkaar vol hebt gehouden met je gym buddy, weet je al snel niet beter en is het een onderdeel van je wekelijkse routine geworden.

Samen trainen is daarnaast ontzettend leuk, mits je natuurlijk de juiste gym buddy uitzoekt. Dit kan soms een helse klus zijn. Het moet natuurlijk niet te gezellig worden tijdens het trainen, maar jullie moeten wel goed klikken en met elkaar overweg kunnen. Ook is het handig om een gym buddy te nemen van ongeveer hetzelfde trainingsniveau. Zo kunnen jullie dezelfde oefeningen doen, is het niet demotiverend dat de één heel veel meer aankan dan de ander en is het voor de andere persoon niet saai of minder uitdagend.

Duo oefeningen

Wanneer je samen traint, kun je voor verschillende soort trainingen kiezen. Je hebt een heleboel opties nu je met twee personen bent en je kunt al snel een ‘spelend’ element aan je training toevoegen. Hierdoor krijgt het trainen ineens een hele andere dimensie en heb je minder het idee dat je jouw verplichte trainingsroutine aan het doen bent. Er is een groot scala aan leuke duo oefeningen waar je met elkaar om kunt lachen, maar waarmee je ondertussen nog steeds je spieren aan het trainen bent. Zie ‘5 leuke duo trainingsoefeningen’ ter inspiratie voor ideeën.

Naast leuke duo oefeningen hoef je ook niet langer zelf je herhalingen te tellen. Jouw gym buddy kan dit voor je doen en hij of zij kan er ook voor zorgen dat je net dat stukje extra uit jouw training kunt halen door je aan te moedigen. Jouw gym buddy kan opletten of jouw vorm goed blijft en ideale trainingsbuddy kan je spotten. Spotten betekent eigenlijk het ondersteunen van een krachttrainer bij een oefening, zodat jouw trainingsbuddy de oefening op een veilige manier kan uitvoeren. Wanneer het gewicht zwaarder word en de sporter vermoeider, moet de spotter meestal inspringen. Kortom, een spotter (in dit geval jouw gym buddy) is dus een goede hulp als je je grenzen wilt verleggen en blessures wilt vermijden. De ideale spotter is een trainingsmaat, die jouw grenzen en krachtniveau goed kent. Zorg dat je van tevoren duidelijke afspraken met jouw gym buddy maat over het spotten, zodat deze persoon weet hoeveel gewicht je wilt tillen en hoeveel herhalingen je bijvoorbeeld gaat doen. Spotten kan echt het verschil maken voor jouw krachttraining en ervoor zorgen dat jouw niveau met sprongen vooruit schiet.

Samen investeren

De laatste reden om een gym buddy te nemen is dat je kosten kunt delen. Heel simpel is die cheeseburger goedkoper wanneer je hem deelt met een maatje. Ditzelfde geld natuurlijk ook voor een personal trainer. Samen kunnen jullie de kosten (wat je eigenlijk als investering zou kunnen zien) delen en eindelijk die personal trainer om handen nemen. Een personal trainer kan jullie laten zien en leren hoe je verantwoord een groot scala aan leuke en nuttige duo oefeningen kunt uitvoeren, maar ook hoe je elkaar goed kunt spotten om ook buiten de personal training om veilig te kunnen trainen.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Bekijk meer info over een vrijblijvende intake en wie weet zie ik je snel!